Besiktningsman Per Brannestål

Visste ni att 80-90% av alla badrumsrenoveringar blir underkända vid en besiktning? Det är SKRÄMMANDE! Hur gör man då för att slippa bli en av de som råkar ut för byggfusk och slarv och hur vet man att man väljer rätt hantverkare? Enkelt. Se till att Din badrumsleverantör gör en badrumsbesiktning av en oberoende besiktningsman. Vi kontaktar besiktningsman Per Brannestål för att reda ut begreppen.


Hallå där besiktningsman Per Brannestål – medlem i SBR – Sveriges byggingenjörs riksförbund.


Per BrannestålBerätta, varför skall man göra en badrumsbesiktning och vad gör egentligen en besiktningsman? 

- En badrumsbesiktning gör man för att avsluta en entreprenad. Det är en trygghet för kunden att se att denne har fått det han faktiskt betalat för. Det är också en trygghet för entreprenören som äger rätt till sin ersättning. Efter godkänd slutbesiktning startar också garantitiden.

- En besiktningsman kontrollerar att ingånget avtal är uppfyllt. I den mån det finns avtal och kontrakt får man titta på det. Han kontrollerar också att branschreglerna uppfylls även om man inte är ansluten som entreprenör. Det här är en viktig bit för att få fullt försäkringsskydd.

Varför är det så viktigt att följa branschreglerna, de är ju bara rekommendationer? 

- Branschreglerna är tolkningar av föreskrifter, Boverkets byggregler. De beskriver hur arbetet skall utföras för att man skall uppnå största möjliga skydd mot ex. fuktskador. Det är riktigt som du frågar att de endast är rekommendationer, men de ligger till grund för försäkringsbolagens bedömning vid skador.

Vad innebär det att en badrumsrenovering är fackmannamässigt utförd?

- Det är det som är fackmässigt utförande: tolkningarna av branschreglerna som vi pratar om här ovan.  Fackmässigheten är ju i att man i första hand följer leverantörens monteringsanvisningar som är upprättade enligt Byggkeramikrådets branschregler.

Hur kommer det sig att så många badrum blir underkända idag?
För att det är oskolade människor som utför badrumsrenoveringen.  Det är viktigt att kontrollera att företaget innehar certifikat. Idag är det många firmor som faktiskt inte är certifierade. Kontrollera att tätskiktet är utfört av en behörig yrkesman. För ett godkänt tätskikt skall utövaren ha fotolegitimation – utövare skall ha genomgått kurser på BKR och blivit godkänd och materialet (tätskiktet) skall vara godkänt.  De flesta firmor har en certifierad person på företaget, oftast chefen men de som faktiskt utövar har ingen certifiering. De kan inte sitt jobb helt enkelt. Därför skall man också kräva att man gör en besiktning av tätskiktet också innan kakel och klinker sättes.

Vilka faktorer är de största besiktningsanmärkningarna? 

-Dåliga fall. Golvets lutning mot golvbrunnen är i särklass det största. Sen är det felplacerade rörgenomföringar samt förseglingar av tätskiktet vid t.ex. dörröppningar. Blindtrösklarna är också ett vanligt fel.

Vad tycker du är viktigt att tänka på vid val av badrumsrenoverings firma? 

-Det absolut viktigaste är att läsa rekommendationer – att firman ni tänker välja står upp för att de gör fel – för fel blir det alltid oavsett vilken firma du väljer! Men se då till att firman ni väljer tar ansvar och avhjälper felen snabbt och korrekt. Många gånger kan det vara bättre att inte ha helentreprenad utan att man faktiskt har under entreprenörer som man kan ställa krav på.
 

Några goda råd avslutningsvis? 


-Ta referenser (Reco.se), det är det absolut viktigaste. Och var noggrann med avtal. Se till du är medveten om vad du faktiskt köper.

  
Det låter bra, men vad kommer det kosta?

Fyll i vårt formulär för offertförfrågan. Vi kommer till Dig, givetvis är det ett kostnadsfritt besök.

Till vår offertförfrågan

För en trygg Badrumsrenovering

Kontakta oss för Ditt badrum
på telefon 08-551 545 85
 

Kontakta oss

Trygghet för Dig är bra affärer för oss!

Vi är övertygade om att våra kunder uppskattar en seriös och pålitlig  hantverkare som håller tiden.

Trygghetsgaranti