Klinker badrum

Att välja klinkers


Klinker är ett populärt val när det kommer till badrum. Det beror till hög grad på att de keramiska plattorna har ett stilrent utseende och många egenskaper som passar bra för våtrum. Här på denna sida går vi igenom olika egenskaper som finns i klinker och hur materialet används i badrummet.


Vad är klinker?


Klinker är en keramisk platta, oftast tillverkad av stengods eller flintgods. Klinkerplattor har många likheter med kakelplattor. Bägge passar exempelvis utmärkt i våtrum. Ordet klinker omfattar idag både cementplattor, granitkeramik och andra typer av golvplattor.

Skillnaden mellan kakel och klinker


Det finns flera viktiga skillnader mellan kakel och klinker, dessa beror till hög grad på att kakel och klinker är tillverkade på olika sätt och med olika material. Klinker bränns i högre temperaturer jämfört med kakel. Dessutom glaseras alltid kakel, något som ger en vackert emaljerad yta. Klinker finns både med och utan glaserad yta. Eftersom klinker både bränns i en högre temperatur och oftast även pressas med ett högre tryck jämfört med kakel så får klinker en högre densitet. Detta gör att klinkerplattor väger mer än kakel. Materialet och tillverkningssättet gör att klinker har en låg vattenabsorption och en hög hållfasthet.


Vattenabsorption


Keramiska plattor är porösa till en viss grad. Det innebär att de har en viss vattenabsorption. I regel brukar plattor med låg vattenabsorption även ha många andra bra egenskaper, både kemiska, fysikaliska och mekaniska. Det innebär att låg vattenabsorption anses vara en god indikator på hög prestanda och kvalitet. Exakt vilka egenskaper en platta har beror på flera faktorer, bland annat tillverkningsmetod och själva leran.


Det finns dock andra faktorer som också påverkar valet av keramisk platta, exempelvis pris, vart den ska användas och plattans utseende.


Ett bra val när du vill ha golvvärme


En av fördelarna med att använda keramiska plattor som golv är att keramiken har en utmärkt värmekapacitet. Den klarar av höga temperaturer och kan även behålla värmen på ett bra sätt.


Välj rätt golv till badrummet


Det är sällan lätt att välja vilket badrumsgolv du ska ha. Även om du har bestämt dig för att ha ett golv av klinker så finns det en uppsjö med valmöjligheter. Det finns olika storlekar, format, färger och mönster. Det finns även högblanka, matta, halkfria och polerade klinkerplattor. Vårt tips är att utgå från användningsområdet och behovet. Om du vill ha ett snyggt badrum med klinker kan du med fördel höra av dig till oss, vi hjälper dig genom hela processen.Det låter bra, men vad kommer det kosta?

Fyll i vårt formulär för offertförfrågan. Vi kommer till Dig, givetvis är det ett kostnadsfritt besök.

Till vår offertförfrågan

För en trygg Badrumsrenovering

Kontakta oss för Ditt badrum
på telefon 08-551 545 85
 

Kontakta oss

Trygghet för Dig är bra affärer för oss!

Vi är övertygade om att våra kunder uppskattar en seriös och pålitlig  hantverkare som håller tiden.

Trygghetsgaranti