Kaklat badrum

Att välja kakel är inte helt enkelt. Det finns massor med olika sorter. Trendigt, modernt, klassiskt eller traditionellt?


Många drömmer om att ha ett helkaklat badrum. Det är lätt att förstå varför, det kaklade utseendet är tidlöst och ger badrummet en lyxig känsla. Dessutom blir badrummet lättare att rengöra. Det är väl värt att göra om sitt gamla badrum, inte bara för att du själv får njuta av det nya och fräscha badrummet. En faktor som många uppskattar är att ett nyrenoverat och vackert badrum ökar bostadens värde. På den här sidan går vi igenom saker som är bra att känna till för dig som vill ha ett kaklat badrum.


Om kakel


Kakel är ett material som tillverkas genom att en speciell lera först pressas och sedan bränns. Detta ger kaklet en fin emalj. Kakelplattor används vanligtvis på väggarna och på golvet används istället klinker. Likheterna mellan kakel och klinker är många men det som framför allt skiljer dessa åt är ytan. Klinker har inte samma emaljerade yta och klarar även av slitage på ett bättre sätt, vilket är några av anledningarna till att materialet används på badrumsgolv.


Om att kakla badrummet


Det finns flera steg som måste utföras när ett badrum ska kaklas. Dessa styrs bland annat av Boverkets Byggregler och föreskrifter från olika branschorganisationer. Det är alltid rekommenderat att en badrumsrenovering ska utföras av hantverkare med våtrumslicens. I många fall är detta ett krav från bostadsrättsföreningar. Anledningen till detta krav är enkelt, felaktigheter och slarv kan leda till vattenläckage och fuktskador som upptäcks först efter flera år. Dessa skador kan även sprida sig till andra delar av huset. När du vänder dig till ett företag med hantverkare som har våtrumslicens får du ett våtrumsintyg. Detta ger dig en garanti på att renoveringen utförts korrekt och att du kan vända dig till företaget om något skulle uppstå. Våtrumsintyget ger även eventuella bostadsspekulanter en extra trygghet.


Om fogarna


Det är fogarna som i största mån visar varför det är värt att anlita en erfaren plattsättare. När man sätter kakel uppstår ett litet mellanrum mellan plattorna. Detta mellanrum ska fogas ihop med hjälp av en fogmassa. Fogarna är oftast det stora problemområdet vid ett våtrum. Om fogarna inte blir perfekta kan det leda till att vatten tränger igenom. För att minimera risken för fukt- och vattenskador ska det alltid finnas ett vattentätt tätskikt bakom fogarna och kaklet. Detta tätskikt kan bestå av olika material, exempelvis våtrumsskiva och PVC-mattor. Vissa områden i ett badrum har striktare tätskiktskrav. Våtzon 1, det vill säga området med mest vattenpåfrestning, har de striktaste kraven.


Ett badrum har en livslängd på cirka 20 år. Därefter är det en god idé att undersöka tätskiktet för att se att det fortfarande fyller sin funktion på ett tillfredställande sätt.

Vill du ha ett kaklat badrum som utförts enligt konstens alla regler? Hör av dig till oss och berätta vad du har för planer så hjälper vi dig att infria dessa.

Det låter bra, men vad kommer det kosta?

Fyll i vårt formulär för offertförfrågan. Vi kommer till Dig, givetvis är det ett kostnadsfritt besök.

Till vår offertförfrågan

För en trygg Badrumsrenovering

Kontakta oss för Ditt badrum
på telefon 08-551 545 85
 

Kontakta oss

Trygghet för Dig är bra affärer för oss!

Vi är övertygade om att våra kunder uppskattar en seriös och pålitlig  hantverkare som håller tiden.

Trygghetsgaranti