Golv

Golv


Golvet i ditt badrum är speciellt av flera anledningar. Det måste vara speciellt eftersom det får utstå tuffa utmaningar. På den här sidan går vi igenom vilka krav som finns och vilka material som vanligtvis används.


Vad är så speciellt med mitt badrumsgolv?


Vid alla typer av byggnationer och renoveringar finns det regler att förhålla sig till. Dessa ser till att arbetet blir gjort på ett hållbart sätt och för att undvika vattenskador så långt som möjligt. Det är Boverkets Byggregler som står för allmänna råd och föreskrifter angående byggandet av ett badrum och det tillhörande golvet. Det finns även andra regler att ta hänsyn till, från branschorganisationer som exempelvis Byggkeramikrådet (BKR) och Golvbranschensvåtrumskontroll (GVK). Dessa regler är frivilliga men å andra sidan kan försäkringsbolagen kräva att badrummet är renoverat eller byggt enligt branschreglerna. Ansvaret för att reglerna följs ligger på byggherren.


Olika tätskiktskrav


Ditt badrumsgolv kommer att utsättas för fukt och stänk från vatten. Det är en oundviklig del av att badrumsanvändningen. För att hindra fukt och vätska från att tränga igenom och blöta ned andra delar av bostaden finns det täthetskrav. Dessa är olika beroende på fukt- och vattenbelastningen. Området vid badkaret och duschen samt inom en meters från dessa ytor räknas som våtzon 1.Ytor utanför denna zon kallas för våtzon 2.


Våtzon 1 ska ha vattentäta skikt och för våtzon 2 är kraven på tätskiktet inte lika strikta. Det ställs även andra krav på golvet. I duschdelen, under badkaret, nära golvbrunnen och vid andra ytor som är svåra att komma åt ska golvet ha en lutning. Detta för att inte vattenansamlingar ska fastna här. Lutningen får inte heller vara alltför brant då det kan leda till olyckor.


Olika material


Det finns ett antal material som används till badrumsgolvet, exempelvis:

•Plastmatta och våtrumsmatta

•Klinkers

•Kakel

•Stengolv

•Betonggolv

•Trägolv

•Kompositgolv


Dessa material har olika egenskaper och speciella fördelar. Det som framförallt skiljer materialen åt är utseendet och den känslan de ger till badrummet. Om du vill ha hjälp med att hitta det rätta golvet till ditt badrum, hör av sig så kan vi tillsammans gå igenom vad som skulle passa för just din badrumsrenovering.

Det låter bra, men vad kommer det kosta?

Fyll i vårt formulär för offertförfrågan. Vi kommer till Dig, givetvis är det ett kostnadsfritt besök.

Till vår offertförfrågan

För en trygg Badrumsrenovering

Kontakta oss för Ditt badrum
på telefon 08-551 545 85
 

Kontakta oss

Trygghet för Dig är bra affärer för oss!

Vi är övertygade om att våra kunder uppskattar en seriös och pålitlig  hantverkare som håller tiden.

Trygghetsgaranti